Rabu, 31 Ogos 2011

RESEPI KUIH TAIK ITIK Bahan2nya: telor putih setengah kilo *ditapis dengan kain* tepong setengah cawan gula 1 cawan bunga cengkih 5 - 6 kuntum daun pandan 3 helai disimpul minyak mazola setengah cawan Cara membuatnya: Kesemua bahan kecuali minyak disatukan. Kepok2 biar sebati. Masak dengan menggunakan api yang sederhana. Kacau2kan agar tidak hangit. Bila dah hampir kental, masukkan minyak mazola. Kacau lagi hingga kental sempurna. Buang daun pandan dan bunga cengkih. Bentukkan ikut suka hati...cam saya, sempritkan saja biar jadi kuntum2 kecil...senang nak makan di samping cantik mata memandang... :)

RESEPI KUIH TAIK ITIK

Bahan2nya:
  • telor putih setengah kilo *ditapis dengan kain*
  • tepong setengah cawan
  • gula 1 cawan
  • bunga cengkih 5 - 6 kuntum
  • daun pandan 3 helai disimpul
  • minyak mazola setengah cawan

Cara membuatnya:
  1. Kesemua bahan kecuali minyak disatukan. Kepok2 biar sebati.
  2. Masak dengan menggunakan api yang sederhana.  
  3. Kacau2kan agar tidak hangit.
  4. Bila dah hampir kental, masukkan minyak mazola.
  5. Kacau lagi hingga kental sempurna.
  6. Buang daun pandan dan bunga cengkih.
  7. Bentukkan ikut suka hati...cam saya, sempritkan saja biar jadi kuntum2 kecil...senang nak makan di samping cantik mata memandang...  :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan